Historien bag instrumentet

Det siges, at Lap Steel guitaren blev opfundet af en hawaiiansk mand ved navn Joseph Kekuku i 1885. Efter sigende havde Kekuku i en alder af 7 år gået langs nogle jernbaneskinner, mens han spillede på sin guitar. Kekuku samlede en skrue op, som han fandt langs skinnerne, og gled skruen hen over strengene. Joseph Kekuku blev facineret af den tone, som kom frem og eksperimenterede senere med at spille med bagsiden af bladet på sin lommekniv.

Lap steel guitaren blev en stor dille i USA i løbet af 1920'erne og 1930'erne. Instrumentet blev især populært i Hawaii, hvilket man tydeligt kan høre på hawaiiansk musik, hvor lydbilledet ofte er præget af lap steels.

Lap steel guitaren var i starten en helt normal guitar, hvor man hævede strengene fra gribebrættet og lagde den på skødet. Det var først senere, at man begyndte at lave lap steel specielt bygget til slide. I 1931 blev verdens første elektriske lap steel produceret. Ikke nok med at dette var verden første elektriske lap steel, så var det også verdens første elektriske strengeinstrument i det hele taget. Denne elektriske lap steel blev produceret af firmaet "Ro-Pat-In Company", som vi idag kender som Rickenbacker. Lap steelen blev kaldt "frying pan", da den havde form som en stegepande.

 

Joseph Kekuku

Rickenbacker "Frying Pan"

Bronze skulptur til minde for Kekuku

Konstruktionstegning over "frying pan"

Forskellige typer af lap steels

Elektrisk Lap steel

Den elektriske lap steel er normalt udstyret med 6 strenge. Instrumentet bliver brugt i et hav af forskellige genrer. 

Weissenborn

Weissenborn guitaren er også udstyret med 6 strenge. Weissenborn guitaren har en hul hals, hvorfra dens unikke bløde lyd og fantastiske resonans kommer fra.

Pedal steel

En pedal steel har typisk 10 strenge. Derudover er pedal steel'en udstyret med en række fodpedaler samt nogle knæpedaler, som bruges til at bende forskellige strenge. Pedal steel guitaren bliver især brugt til country musik.

Dobro

En Dobro (square neck resonator guitar) er en lap steel guitar med en kegleformet resonator, som forstærker lyden samt giver dobro'en dens meget unikke klare og metalliske lyd.